Mažoretke

Mažoretna in twirling skupina Prvačina deluje kot sekcija v okviru Prosvetnega društva France Bevk Prvačina. Ustanovljena je bila leta 2005 na pobudo skupine staršev, katerih hčerke so se s spretnostjo vrtenja mažoretne palice najprej spopadale v Novi Gorici. Prizadevanja so obrodila sadove, tako da je sprva dvanajst deklet z mentorico Barbaro Baša lahko začelo trenirati v domačem kraju, s čimer je bila staršem prihranjena vožnja.

Število se iz sezone v sezono povečuje: letos skupino sestavlja že pedeset članic – od petletnih deklic do študentk, ki so razporejene v pet starostnih skupin. Urijo jih koreografinja in trenerka Neža Grajžl, trenerka Neja Vecchiet ter učiteljica baleta Sara Mlakar. Že v preteklem letu pa se pridružile k mentoricam tudi najstarejše članice Nina Godnič, Tjaša Pišot in Veronika Jarc.

Z resnim in odgovornim delom se uspešno predstavljajo tako doma kot tudi v tujini. Veselje do glasbe in plesa ter prijateljstvo jih povezujeta v pravi mažoretni tim.
Prvačke twirlerice se lahko pohvalijo s številnimi uspehi na državni ravni, redno se udeležujejo državnih tekmovanj Mažoretne in twirling zveze Slovenije (MTZS), med njimi smo gotovo ponosni na prvo udeležbo na tem pomembnem tekmovanju leta 2005 v Laškem, ko je naš par osvojil 5. mesto v kategoriji par, kadeti junior. Dve leti kasneje so bile v skupini team junior že četrte, napredek deklet pa je pokazalo tekmovanje v Kranju leta 2009, ko so v isti kategoriji s svojim prepričljivim nastopom zasedle odlično 2. mesto. Ter od takrat vse do danes z državnih tekmovanj prinašajo lovorike. Vsako leto dobijo priložnost v merjenju najboljših naše najmlajše članice, ki šele vstopajo v svet mažoret. Da nanje že resno lahko računamo, nam dokazuje bera osvojenih zlatih, srebrnih in bronastih paličic; z različnih tekmovanj so jih domov prinesle že več deset.

Za sabo imajo tudi udeležbo na evropskem prvenstvu v Hasseltu v Belgiji in na mednarodnem tekmovanju v Zagrebu, iz katerega so se naše punce domov vrnile s srebrnim odličjem.
V letošnjem letu Mažoretna in twirling skupina Prvačina praznuje deseto obletnico delovanja.

Bogdana Godnič, predsednica sekcije Prvačke mažorete